Търсене

Правила за работа в електронна среда

Скъпи ученици,


След последните две учебни години в контекста на световната пандемия за всички ни стана ясно, че дистанционното обучение, както всяко друго нещо на този свят, има много плюсове и минуси. От нас зависи да ограничим в максимална степен негативите, както и да преумножим позитивите, за да постигнем максимална ефективност.

Дистанционното обучение със сигурност е много по-осъзнат процес – в него вие сте не просто пасивни слушатели, които наблюдават как някой им разказва урок, а равнопоставени участници в процеса. Тук от изключително значение са личната отговорност, самодисциплината, разпределянето на времето, самостоятелното учене. Вярвам, че тазгодишното изпитание ще ви бъде много полезно, за да видите какво ви очаква в бъдеще, тъй като уменията за функциониране в електронна среда, които ще развиете, ще са ви необходими през гимназиалния етап на обучение, в студентските години и през целия живот.

Всъщност ученето е доброволен акт, който зависи главно от персоналния интерес на учащия, а не от мястото, времето и свръхконтрола на учителя. С колегите ми в УЦ „Вярабел“ ще направим всичко възможно да засилим този интерес и да съдействаме за формирането на вашата по-дълбока и трайна мотивация, но разбира се, ще разчитаме много и на вашата отговорност и самосъзнание.

Важно!

Осигурете си своевременно с помощта на своите родители достъп до добър интернет и техническо устройство в изправност - за предпочитане е да използвате компютър (в краен случай таблет или телефон) с работещи камера и микрофон.

По време на час камерата ви е постоянно включена, а микрофонът е изключен и се включва само когато отговаряте на поставен въпрос.


Във виртуалната класна стая важат същите правила, както във физическата:

1. Влизайте в час 5 мин. по-рано.

2. Осигурете си тихо помещение и се настанете удобно на бюро или маса.

3. Подгответе предварително всички помагала и пособия, необходими за съответното занятие, както и бутилка/чаша с вода.

4. Спазвайте добрия тон и се отнасяйте с уважение и толерантност към всички участници в занятието.

5. Ползвайте чат линията само за текущи въпроси, отговори и коментари, свързани с учебната работа.

6. Проявете концентрирано присъствие и активност по време на занятието.


В онлайн часовете са абсолютно недопустими:

1. Излежаване и хранене по време на занятието.

2. Неуважително отношение към преподавателя.

3. Закачки с друг участник в сесията.

4. Разсейване, формално присъствие, съчетано с други дейности (сърфиране из интернет и електронни игри).


142 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

2020 г. ще бъде запомнена с много неща. 2020 е трудна година. 2020 е преходна година. А преходът на 2020 г. е с революционен характер. Изправени сме пред няколко избора. 1. Изборът на чувствата. Дал