top of page

В СЪРЦЕТО НА ЛОНДОН

БЕВРЕМИЕ, БЕЗЦЕННИ ЕКСПОНАТИ

И

ЛЮТИ ВКУСОТИИ


Автор: Наталия Велчова

Редактори: Биляна Бонева, Милен Атанасов, Ирина Атанасова

Текстът е създаден в курса по Медийна грамотност и мобилна журналистика към школа "Вярабел"


Лондон през май. Без обичайния дъжд, а със синьо небе, слънце и паркове, пълни с хора, които се надяват да съберат първия тен за годината. Британската столица е пълна с музеи, разпръснати из различните части на града. Всъщност самият град напомня за музей. Безвремието се е настанило по малките улички, изпълнени с уют, вкусове и аромати от цял свят, вековни каменни фасади и капители с всевъзможни орнаменти от различни епохи. Човек изминава безброй крачки в желанието да обходи всички маршрути и да събере възможно най–много впечатления за някакви си четири дни, през които е попаднал в сърцето на Лондон.


  • Hyde Park, London United Kingdom

Редно е да отделите повечко часове за един от най-прочутите музеи в света – Британският. Артефактите му ме връщат хилядолетия назад във времето, карат ме да преминавам през вековете за броени минути и ми напомнят защо е трябвало да залягам над учебниците в Софийската класическа гимназия. Друго си е да се изправиш на живо пред червенофигурните антични вази от VI-IVв. пр. Хр.


  • Британския музей, снимка на фасадата

И нека не забравяме, че освен прекрасните червенофигурни вази, Националният исторически музей съхранява и най-големия син топаз „Остро“, който е 9381 карата и тежи близо 2 кг. Пристинал е тук от Бразилия преди три десетилетия.


  • Оригиналните червенофигурни вази, Британският музей


  • Топазът ,, Остро’’, Националният исторически музей

От толкова история и впечатления предполагам огладнявате подобаващо. Но в музеите ви гаранирам, че няма да останете гладни – на третия етаж на Британския музей има ресторант с всевъзможни вкусотии и от запад и от изток. А първият етаж може да ви предложи от своите неповторими сандвичи, съобразени с вкуса на всеки посетител. Може да ги хапнете в настоящето и да продължите обиколката си из Древния свят. Наука и култура - без калории не може.


  • Националният исторически музей в Лондон, Великобритания

Навън „градът на Лордовете“ предлага безброй апетитни приключения. От английските сериали помня, че героите често си поръчваха индийска или китайска храна. Сега разбирам защо е така. Азиатската кухня е станала част от бита на Лондон.


В столицата на кралството за първи път се докоснах до индийската кухня и това, което мога да Ви кажа е, че определението „страната на подправките“, е напълно оправдано. Ястията от традиционното меню бяха едни от най-интересните, богати на подправки и приготвени с различни техники, носещи духа на Индия.


  • Салата с манго


  • Hotel Montana Kensingstons\ London UK

Нашата българска компания успя да опита от всички типични блюда на индийската кухня, като пиле тика масала и пиле с манго и праскови (колкото и странно да звучи, беше неописуемо вкусно). Но за мен най-интерсен беше вкусният индийски хляб с четири соса – ментов, млечен, мангов и лютив. Последният е само за най-смелите. Да, индийската храна е изключително люта, но менюто на ресторантите в Лондон е съобразено и с по-умерените вкусове.

Но ако сте почитатели на каквато и да е кухня, от седемте ни континента, британската столица може да Ви предложи най–доброто сред най–доброто. Всеки един район ще ви изкуши с атмосфера от различни краища на света – от хавайските заведения до изисканите френски ресторанти.

Като почитател на древната архитектура мога да Ви споделя, че целият Лондон е осеян с невероятните гръцки колони, увенчани от изящни капители.





Аристократичността в столицата на една империя идва точно от съчетаването на модерната архитектура с класическата,датираща от хилядолетия.



  • Летище Лондон, Лутън



Мога ли да видя и докосна всяко кътче от британската столица? Не мога. Иска ли ми се да се върна пак и все пак да опитам? Много ми се иска. Пожелавам си го в последните минути, преди самолетът на летище "Лутън" да ме издигне над кралската земя на Острова. Въпреки умората съм готова отново да се изгубя в музеите.


Comments


bottom of page